Sömnforskaren Christian Benedict, som medverkat i Beakta Faktas reportage. Han har i samband med sin nya studie fått en hel del uppmärksamhet i media. Den har nämligen visat att en natts sömnbrist leder till en förhöjning av biomarkören tau, något som har kopplats till alzheimer.
Inte helt oväntat resulterade detta i en skrämmande löpsedel av Aftonbladet. Eftersom alzheimer är en av de folksjukdomar som människor oroar sig för, får också sjukdomen (av naturliga skäl) ibland pryda löpsedeln.
Denna gång löd texten “DÅLIG SÖMN KAN GE DIG ALZHEIMER”.
Christiian Benedict försökte sedan lugna sina följare i sociala medier genom att förtydliga. Jag citerar:
”Men den förhöjningen av tau (vi fick ett utslag där) efter en natt av sömnbrist var betydligt mindre jämfört med sådana som du skulle se bland folk med alzheimers, predemens eller traumatiska hjärnskador!”
Christian Benedict gästade också Nyhetsmorgon. Där nyanserade han bilden ytterligare.
I Beakta Faktas kommande videoreportage om segregation medverkar segregationsforskaren Jonas Lindström, som är författare till boken ”Segregation”. Där återfinns intressant läsning om en DN-artikel från 1968.
UPPDATERAT: Reportaget är klart. Se här!
Artikeln med den allt annat än smickrande rubriken ”Riv Skärholmen!”, kan tydligen ses som en början på det s.k. förortsstigmat.
Detta gjorde mig nyfiken och jag kollade i DN:s arkiv. Där hittade jag en till artikel (Gullers, DN, 1968-10-18) från 1968, inte heller där var kritiken nådig.
I artikeln beskrivs Skärholmen som djupt odemokratiskt, människofrånvänt och oförlåtligt. Författaren resonerar också kring om det är ett resultat av snålhet eller dumhet.
“något djupt odemokratiskt och abstrakt, människofrånvänt i vårt samhälles mekanismer…”
“Är det snålhet eller dumhet som skapar denna frigida stenmiljö, där individer och grupper bara är utlämnade åt en arm tomhet så snart de skulle vilja använda den för sin egen skull.”
“Det oförlåtliga med Skärholmens inomhusmiljö är att man inte gjort den till ett ute också. Att inte en eller ett par gator är helt täckta och försedda med infravärme och kafébord dygnen och vintern igenom. Att man inte törs vara miljögenerös i detta välfärdsland.”
För att inte missa något. Prenumerera på Beakta Faktas YouTube-kanal och följ eller gilla oss på Facebook, Instagram och Twitter.
Stöd Beakta Fakta
Swisha till 123 04 07 973 eller bli Patreon.
Dödligt våld med användning av skjutvapen minskade något föregående år. Det var 41 fall 2019 och 43 fall 2018. Två färre fall är givetvis bättre än en ökning. Men en större minskning hade givetvis varit glädjande.
Men det finns faktiskt ljuspunkter. Skjutningarna i storstäderna har minskat. 34 skottlossningar i Malmö innebar den lägsta siffran på sex år. Även i Göteborg och Stockholm har skjutningarna minskat. Dock avled faktiskt fler i Stockholm, trots en minskad skottlossning.
Källor:
BRÅ – Konstaterade fall av dödligt våld 2018
OMNI – Färre skjutningar i stora städerna: ”Inte nöjda än”
Stöd Beakta Fakta
Swisha till 123 04 07 973 eller bli Patreon.
UPPDATERAT: Reportaget är klart. Se här!
Idag intervjuade jag artisten Ison Glasgow. Ison utgör ena halvan av hip hop-duon “Ison & Fille”. Ison Glasgow, någon som har haft stora framgångar som artist, har valt att bo kvar i Bredäng. En plats som betyder väldigt mycket för honom.
Ison Glasgow medverkar i Videoreportaget om Segregation, med segregationsforskaren Jonas Lindström. Reportaget släpps i januari 2020.
För att inte missa något. Prenumerera på Beakta Faktas YouTube-kanal och följ eller gilla oss på Facebook, Instagram och Twitter.
Säger man Lidingö ligger det kanske nära till hands att tänka på ”brats”, segelbåtar och flådiga hus. Men på Lidingö finns det så mycket mer än stora villor. Husen på bilderna ligger i bostadsområdet Larsberg, på Lidingö. Schablonbilden av Lidingö är nog lättare att leva med än t.ex. längre ut på röda linjen, mot Norsborg.
För att inte missa något. Prenumerera på Beakta Faktas YouTube-kanal och följ eller gilla oss på Facebook, Instagram och Twitter.
I skrivandets stund har julafton just passerat.
Denna jul var inte som andra jular eftersom vi kommer fira på juldagen istället, så jag passade på att filma längs den röda linjen. Jag håller nämligen på med ett reportage om segregation.
Expert denna gång är segregationsforskaren Jonas Lindström. Jonas har också skrivit boken ”Segregation”.
I boken framkom det att en högutbildad man i Danderyd, lever i genomsnitt 18 år längre än en lågutbildad man i Vårby. Mycket tragiskt, om du frågar mig.
Därför föll det sig naturligt att använda mig av tunnelbanans röda linje som en röd tråd i reportaget.
Så denna jul har jag alltså vistats både i Fittja och Mörby Centrum, för att slutligen bege mig till Djursholm.
Reportaget släpps i januari 2020. Prenumerera på Beakta Faktas YouTube-kanal och följ eller gilla oss på Facebook, Instagram och Twitter.
/Emanuel Hendal